Thorning har DANMARKS HYGGELIGSTE FRILUFTSSPIL

Mellem bøgetræerne i den smukke fredsskov midt i Thorning – kun 20 km syd for Viborg – knokler 160 frivillige hver eneste sommer med at skabe det, der efterhånden har fået ry som Danmarks hyggeligste friluftsspil.

Af: Kim MacKayzee

Foto: Aksel Utoft m.fl.

Sidste år overværede et rekordstort publikum på 4.000 tilskuere Sebastians populære familiemusical Pippi. Denne sommer håber Thorningegnens Friluftsspil på lige så stor succes, når Hr. Tudse, Grævling, Mulle og alle de andre sjove dyr fra den britiske børnebog Vinden i Piletræerne til juni indtager scenen i et festligt, musikalsk tegneserieunivers.

Stor udvikling gennem 25 år

Foreningens formand, Inger-Marie Thomsen, har været med i alle 25 år, friluftsspillet har lavet forestillinger på den naturskønne plet. Hun blev hevet med i en folkedanserkvadrille til ”En Søndag på Amager” i 1989.

– Det har hele tiden udviklet sig på den måde at scenen blev større, vi kunne mere, vi blev flere mennesker. Og da jeg blev formand blev vi enige om, at tiden var inde til at udvikle kvaliteten af selve spillet, fortæller formanden.

Det blev startskuddet til et kvalitetsløft hele vejen rundt i foreningen. I 2007 kom skuespilleren Kim Brandt til som instruktør, og kort efter blev der også hyret professionel kapelmester og korleder.

– Kim stiller krav til alle funktioner rundt omkring friluftsspillet. Og alle vil jo rigtig gerne bidrage. Funktionslederne og deres hold lægger rigtig mange timer i det her og vil gerne gøre det rigtig godt, siger Inger-Marie.

Professionel blandt amatører

Det har også været en rejse for instruktøren Kim Brandt, der selv har spillet et hav af musicals, inden han påtog sig jobbet som professionel instruktør blandt amatørskuespillere.

– De to første år var jeg hunderæd, fordi det også var nyt for mig lige pludselig at skulle stå og videreformidle mine ideer. Det var meget grænseoverskridende på en eller anden måde. I dag er jeg blevet mere rolig. Jeg ved hvad jeg vil have, og hvordan jeg skal komme derhen. Nogenlunde i hvert fald, siger han og griner.

Nu er han i gang med sin niende forestilling for Thorningegnens Friluftsspil, og som professionel nyder han at arbejde med ’glade amatører’.

– Det er fantastisk. Det bliver noget andet end den professionelle verden, hvor det meget er en levevej. Amatørskuespillere er der, fordi de synes det er sjovt, og de kommer med en helt anden gejst. De kommer for fællesskabet og for at lære noget. Det er enormt givende og en stor oplevelse, også på det personlige plan, at møde alle disse mennesker, nye som gamle.

Skuespil med spændende udfordringer

Arbejdet med amatørskuespillere er også udfordrende for den garvede skuespiller.

– Der er meget arbejde i at videreformidle de ideer jeg har, til de spillere jeg skal arbejde med. Men jeg går meget sjældent på kompromis, jeg bliver ved med at presse folk til det sidste.

Joan Heerwagen, der har medvirket som skuespiller i flere år, kan skrive under på at Kim Brandt ikke er nærig med udfordringer til de optrædende.

– Det er spændende og dejligt, at blive presset ud der hvor man kan komme. Det er dejligt at prøve at være i nogle andre roller, end det jeg er selv. Jeg kommer ud i nogle marginaler, jeg ikke vidste jeg havde.

I årets forestilling har hun fået en af de bærende roller som den lettere forvirrede, men hjertegode muldvarp Mulle. Som sædvanlig glæder hun sig til at medvirke.

– Jeg elsker at være i Thorning. Jeg elsker at vi optræder i fri luft, jeg elsker de mennesker der er med. Sammenholdet i Thorning er det fedeste, jeg har mødt i teatersammenhænge, så de slipper ikke for mig de næste mange år, hvis der er plads på scenen.

160 frivillige løfter i samlet flok

De 160 frivillige indgår i mere end 30 funktionsgrupper, lige fra plakatophængere, kostumegruppe og scenebyggere til sminkehold, lys- og lydteknikere og salgsboder.

En af de frivillige er Kristian Krogh. Han har været med de sidste ti år.

– Det startede med at jeg kedede mig en søndag eftermiddag, hvor Jane skulle af sted. Hun var med i et spil, og så fulgte jeg med, fordi der var rejsegilde på scenen.

Han meldte sig på scenebyggerholdet. Siden kom han til at stå for videooptagelser og udarbejdelse af program, og de seneste år har han hjulpet i salgsboderne.

– I år er jeg grillpølsemester, og så skal jeg også hjælpe med at lave noget internetopkobling til billetvognen, fortæller Kristian, der især fremhæver fællesskabet som årsag til de timer han lægger hvert år som frivillig.

– Det giver en masse gode oplevelser. At man pludselig er med i et andet lokalsamfund, end man plejer at færdes i. Man får et fantastisk godt netværk og mange skulderklap for det, man laver. Det er foreningsånden, det frivillige arbejde. Thorning er et rigtig godt sted at være, uanset om man står i salgsvognen eller optager video eller noget andet.

Omsorg og sammenhold

Da Joan for nogle år siden løb ind i en vanskelig personlig tid, mens hun spillede forestillinger, viste fællesskabet sig fra sin varmeste side.

– Jeg kørte frem og tilbage fra Sjælland, hvor min far var på hospice. Jeg havde det rigtig hårdt i den periode. Lige så snart jeg kom tilbage, stod der en kødrand af mennesker og tog om mig. De vidste bare hele flokken, at når jeg kom tilbage, skulle de løfte mig igennem, og det gjorde de. Hele holdet. Jeg røg fra favn til favn, lige så snart jeg trådte ind på pladsen.

Joans øjne bliver blanke, mens hun fortæller, og man mærker en bæven i hendes stemme. Kim Brandt giver hende et klem og overtager ordet.

– Man bekymrer sig om hinanden, man tager sig af hinanden. Der er virkelig meget omsorg. Der kan hurtigt gå en halv time ved hver prøve med : Hvordan går det med dig? Der er en god atmosfære, siger han og tilføjer så efter en kort pause:

– Det bliver anderledes i år, altså. Det bliver diktatur i år!

Omkring bordet letter den fortættede stemning i varm latter, og samtalen drejer sig over på årets forestilling. Alle lover endnu engang at overgå sig selv.

– Jeg tror, jeg vil starte allerede i slutningen af første akt med at råbe, at der er varme pølser, griner Kristian, der også overvejer at indføre frankfurter i svøb.

– Det kunne man godt. Vi er helt derude i år. Det er vildt.

Vi skal lave tegnefilm i år!

Formanden bryder ind og lover god musik, højt humør, fest og farver … og tegnefilm! Instruktøren griber bolden og uddyber.

– Stykket ligger lige præcis op til, at vi skal lave tegnefilm. Hele setuppet og manuskriptet lægger op til, at det bliver en fest. Der er nye udfordringer på mange måder … rent spillemæssigt skal vi til at lege dyr! Det er svært, skulle jeg hilse og sige, understreger Kim, der både har spillet kat (i musicalen Cats) og papegøje i Aladdin.

– Det tager et halvt år, før man holder op med at sige miav og slikke på sine poter. Underlige tics, man får hjemme i stuen. Godt det ikke var samtidig med, at jeg spillede papegøje, for så havde jeg ædt mig selv, siger Kim Brandt og griner sammen med resten af holdet.

 

Besøg Thorningegnens Friluftsspil på www.thorning.com.