Viborg hyldede sit erhvervsliv

Godt 500 gæster fra omkring 200 virksomheder var tirsdag aften samlet i Tinghallen i Viborg for at fejre hinanden og erhvervslivet i kommunen til det årlige Award Show, der arrangeres af VIBORGegnens Erhvervsråd.

18 nominerede i seks kategorier blev behørigt hyldet, inden vinderne blev afsløret og priserne overrakt. Priserne dækker både unge erhvervstalenter og iværksættere, medarbejdere og ledere, nye og etablerede virksomheder og produkter.

– Ved at hylde både erhvervsledere, medarbejdere og unge talenter, får vi sat fokus på betydningen af ildsjæle og mennesker, der vil gå forrest og gøre en forskel. De bør være til god inspiration for os alle. Samtidig sætter vi projektør-lyset på en række unge og mere etablerede virksomheder for at understrege betydningen af begge. De nye og unge virksomheder skaber dynamik og nytænkning i erhvervslivet, mens de mere etablerede virksomheder har ressourcer og erfaring til at gøre sig på de internationale markeder. Begge dele er vigtige ingredienser i at skabe erhvervsmæssig succes, udtaler Henrik Hansen, erhvervsdirektør i VIBORGegnens Erhvervsråd.

Festaftenen blev krydret med underholdning fra tryllekunstneren Jesper Grønkjær, humor med Brian Lykke fra ”Krysters Kartel”, musik til middagen med Natasha ved flygelet og skønne arier fra sopranen Charlotte Hjørringgaard Larsen. Men det var prisuddelingerne, der var aftenens hovedattraktion, de 500 gæster var kommet for at se.

Erhvervstalent fra Overlund
Årets Erhvervstalent blev 19-årige Pernille Dyrby Thomassen fra Overlund, der studerer på iværksætterlinjen på Viborg Handelsgymnasium. Prisen gives til en studerende, der har udvist et særligt talent på en af Viborgs uddannelser.

– Jeg havde slet ikke regnet med at vinde overhovedet. De andre kandidater var så megaseje, de har virkelig lavet nogle gode ting, sagde den glade handelsstuderende umiddelbart efter prisen, og roste samtidig sit gymnasium.

– Det er virkelig fedt, at de også giver muligheden for at udfordre os, der vil lidt ekstra. Jeg skal nok være iværksætter, når den helt rigtige idé falder ned. Den har jeg ikke endnu, men ting har det med at komme til mig, sagde Pernille Dyrby Thomassen. Måske bliver det hende, der tager iværksætterprisen om nogle år.

Iværksætterpris til klassens nye dreng
På få år har Kolbeck Vikar markeret sig som en seriøs og levedygtig aktør i vikarbranchen, og den indsats blev belønnet med årets iværksætterpris.

– Jeg tænkte, der var 33,3% chance for at den var hjemme. Jeg synes, vi har gjort det rigtigt godt, og at vi er rigtigt gode. Vi har de rigtige medarbejdere, der hver dag trækker i den rigtige retning. Så jeg håbede, og da vores navn blev nævnt, var det da fantastisk, sagde Thomas Kolbeck.
Prisen gives til en iværksætter, der har udvist et bemærkelsesværdigt engagement og initiativ i området, og der er ingen tvivl om, at virksomheder og erhvervsledere i Viborg-området har bemærket ’klassens nye dreng’.

– Vi prøver på at engagere os i byen. Vi er med i alt det vi kan være med i, og sponsorerer de klubber, hvor vi synes vi kan bidrage til noget. Vi lægger de penge vi kan i Viborg, i stedet for at lægge dem ude af byen. Det er et langt, sejt træk, men man skal ud og fortælle hvem man er, og holde op med at være genert. Hvis man er god til noget, så fortæl det, sagde årets iværksætter.

Årets medarbejder hjælper iværksættere

Nogle af kriterierne for at blive kåret som årets medarbejder, er blandt andet en ekstraordinær innovativ indsats og evnen til at inspirere andre virksomheder. Som ”Innovation Manager” på Agro Business Park hjælper og inspirer Jacob Mogensen blandt andet iværksættere i forskerparken, og han lever til fulde op til kravene til prisen.

– Det er jeg selvfølgelig glad for. Det er et skulderklap for noget, man har præsteret, men det er også vel vidende, at det burde hedde Årets Medarbejderhold. Særligt ude ved os vil jeg vove den påstand, at det er holdindsatsen, der gør det, så det er også med lidt ydmyghed over for mine 18 andre kolleger, der lige så godt kunne have stået der, som mig. Men det er selvfølgelig en glæde og tilfredshed over, at nogen har anerkendt, det man går og laver i det daglige. At det bliver set, og at det skaber noget værdi for nogen som også bliver set, sagde Jacob Mogensen, der i sin takketale fik sendt en kærlig tak til sin kæreste Winnie.

– I Award-avisen fik jeg nævnt, at når vi følger de her iværksættervirksomheder 3-4-5 år, så bliver det vores børn lige som de to børn, jeg har fået inden for de sidste par år. Det bemærkede Winnie med det samme … der var omtalt børn, men ikke kærester. Men nu huskede jeg at takke hende, sagde Jacob Mogensen med et stort smil.

Årets erhvervsleder er praktiker

Selv siger årets erhvervsleder, kommerciel direktør Helle Skaarup Larsen fra Vibocold, at hendes baggrund er mere praktisk end teoretisk, selv om hun blandt andet har suppleret sin merkonombaggrund med en MBA.

– Det er jo ikke sådan at jeg har en lang uddannelse af nogen art. Jeg har taget nogle korte uddannelser undervejs, når jeg følte, der var et behov for at blive dygtigere på et område. Ellers har det været intuition og måske nogle naturlige salgsgener og en vilje til at ville lykkes, sagde en glad Helle Skaarup Larsen.

– Jeg blev bare så glad og tænkte, det var helt vildt. Jeg er utrolig glad og beæret over at få lov til at vinde. At nogen har tænkt på, at jeg var kvalificeret til det. Det var bare et dejligt skulderklap, og noget man kan være glad for, tilføjede hun.

Erhvervslederprisen tildeles en person, der som leder har gjort en ekstraordinær indsats for erhvervslivet. Udover at være medejer af Vibocold, gør Helle Skaarup Larsen sig blandt andet gældende i både Dansk Selskab for Virksomhedsledelse (VL51), Erhvervsrådet og Viborg HK.

– Jeg synes det er meget motiverende at møde andre og være med til at skabe nogle andre ting. Det får jeg også en masse energi af, som jeg også kan bruge hjemme i virksomheden, sagde årets erhvervsleder.

Facadeprodukter er ”Made in Viborg”
De kendte produkter til facadebehandling fra Skalflex er siden 1973 blevet udviklet og produceret i Viborg, og virksomheden er stadig i front med udvikling af forretningen med nye produkter. Det udløste i år prisen ”Made In Viborg”, der gives til et produkt eller koncept udviklet/produceret i Viborg Kommune.

– Vi er både glade og godt tilfreds med at få en anerkendelse. Der er gået et par dage, siden vi startede, men det er et produkt, der er kommet ud over bygrænsen, men også ud over landegrænsen. Vi udvikler stadig, både til vores nuværende marked, og vi forsøger også at udvide vores marked, sagde administrerende direktør Poul Jensen.

I september købte franske Parex Group aktiemajoriteten i Skalflex, og i forbindelse med salget var det vigtigt for Skalflex at fastholde tilknytningen til Viborg.

– Vi ville allerhelst blive i Viborg, da vi skulle sælge, men det er ikke altid, man selv kan bestemme det. Vi har været heldige at finde en ejer, der har lovet os, at Skalflex’ navn bliver bevaret, og fabrikken stadig skal være i Viborg. VI har en god medarbejderstab og får den opbakning fra Viborg, som vi har behov for, understregede Poul Jensen, der modtog prisen sammen med salgsdirektør Morten Larsen.

Erhvervsrådets Årspris til gammel, men sprudlende Viborg-virksomhed

Peter Larsen Kaffe har over 100 år på bagen men sprudler som aldrig før i sin indsats for at sætte både virksomheden og Viborg på landkortet. Direktøren var glad for at modtage prisen, men delte omgående æren med sine medarbejdere.

– Jeg er så stolt, det må jeg ærligt indrømme. Både på firmaets vegne og på alle medarbejdernes vegne, for det er lige så meget deres pris, som det er min pris, så det er jeg utrolig stolt over. Vi slår meget på, at vi er fra Viborg, og faktisk kommer vi næste år med et kaffebrand der hedder Viborg, sagde Claus Bertelsen fra Peter Larsen Kaffe.

Komikeren Brian Lykke havde i sin underholdning drillet Viborg for at vælge grøn som byens farve, men Claus Berthelsen vil aldrig være med til at male byen blå.

– Viborg betyder meget for os. Nu gør Brian Lykke lidt grin med den grønne farve, men vi er meget grønne, fordi vi er inden for certificerede produkter, økologi og fair trade. Når vi er ude med vores kaffe på festivaller, så er vores enheder grønne. Det er fordi vi kommer fra Viborg, og det er den grønne farve, der går igennem her, gav Claus Bertelsen igen.

Trods en hård, international konkurrence i en konservativ branche, har Peter Larsen Kaffe formået at udvikle og forny både virksomhed og produkter.

– Mange drikker den samme kaffe, som deres forældre har gjort i 30 år. Hvis vi skal slå de multinationale, så bliver vi simpelthen nødt til ikke at være konservative. Peter Larsen skal ramme alle de huller, som de store multinationale ikke fanger. Vi kan ikke slås mod dem og alle deres milliarder, sagde Claus Bertelsen, der lovede at kæmpe for, at Peter Larsen Kaffe også er i Viborg om 113 år.

En god tradition
– Vi er super glade for, at det igen i år er lykkedes at samle et så stort udsnit af vores lokale erhvervsliv til denne festaften. Det årlige awardshow er heldigvis ved at være en indarbejdet tradition, som erhvervslivet sætter pris på og deltager aktivt i. Dejlige glade mennesker og gode erhvervshistorier. Så kan det næsten ikke være bedre. Vi er klar igen næste år, sluttede erhvervsdirektør Henrik Hansen efter en god aften i Tinghallen.


 

KORT OM ÅRETS PRISMODTAGERE

Årets Erhvervstalent – Pernille Dyrby Thomassen

Pernille Dyrby Thomassen er 19 år og går på iværksætterlinjen på Viborg Handelsgymnasium. Hun arbejder som frivillig i Ungdommens Røde Kors, og har desuden deltaget i projekterne ”Leder for en dag 2015” samt ”Forskerspirer”, hvor hun arbejdede med etiske problemstillinger i forbindelse med markedsføring. Hendes drøm er at blive selvstændig virksomhedsejer, ligesom sin far der er skorstensfejermester.

Årets Iværksætter – Kolbeck Vikar

Det er kun få år siden Thomas Kolbeck startede sit vikarbureau som en sidebeskæftigelse fra et hjemmekontor, men med en femdobling af omsætningen på kun tre år har Kolbeck Vikar bidt sig fast i markedet, især på grund fleksible ansættelseskontrakter og gode vilkår for kunderne inden for blandt andet produktion, industri, lager, byggeri, salg, auto og mekanik. Kolbeck Vikar har i dag 6 fuldtidsansatte på kontoret i Toldboden og åbner snart afdeling i Søborg på Sjælland.

Årets Medarbejder – Jacob Mogensen, Agro Business Park

37-årige Jacob Mogensen er uddannet cand.merc. og har arbejdet hos Agro Business Park i lidt over syv år. Han er ansat som ”Innovation Manager” hvor han hjælper iværksættere i forskerparken med at udvikle deres idéer til levedygtige forretninger. I indstillingen fremhæves især hans evne som ’holdspiller’ og daglig inspirationskilde for virksomhederne i forskerparken, men også for sin indsats for at fremme den innovative tænkning.

Årets Erhvervsleder – Helle Skaarup Larsen, Vibocold
53-årige Helle Skaarup Larsen kom i 2006 til Vibocold som salgschef, og blev allerede to år senere medejer af kølevirksomheden, der blev etableret af Bruno Simonsen i 1983. Siden har hun været med til at styrke virksomhedens udvikling, der blandt andet har indebåret både danske og udenlandske opkøb, mens hun med en stærk kommerciel indsats har sikret Vibocold en førende markedsposition. Hun er i øvrigt engageret i arbejdet med styrke det lokale erhvervsliv, blandt andet gennem Dansk Selskab for Virksomhedsledelse, Erhvervsrådet og i bestyrelsen for Viborg HK.

Made In Viborg – Skalflex
Skalflex er grundlagt i 1973 af Hans Søndergaard Larsen, og overgik september i år til et fransk ejerskab under Parex Group. Grundpillen i virksomheden har siden starten været indfarvet vandskuringspuds og cementmaling til holdbar facadebehandling – blandt andet mærkevaren Skalcem, som man finder i ethvert byggemarked i Danmark – og har også gennem finans- og byggekrisen formået at holde sin markedsførende position inden for produkter til facadebehandling. Skalflex udvider hele tiden sit produktsortiment, for eksempel nye typer af udvendig isolering og produkter til fugtsikring.

Erhvervsrådets Årspris – Peter Larsen Kaffe
Peter Larsen Kaffe blev etableret i 1902 som detailbutik i Viborg, og blev kort efter leverandør af kaffe til lokale købmænd og brugsforeninger. I 1949 blev firmaet overtaget af Asmund Thorsen, og i dag er hans barnebarn, Claus Bertelsen, direktør i familievirksomheden. Peter Larsen Kaffe har formået at tænke nyt og udfordre vanetænkningen i en konservativ branche, blandt andet ved konstant at udvikle nye produkter som for eksempel koldbrygget kaffe. Derudover har virksomheden altid engageret sig i lokalsamfundet til gavn for hele byen.